Stockholmsbörsen föll under onsdagen, precis som övriga börser i omvärlden efter Tysklands helt idiotiska beslut att förbjuda blankning. Tyskland har nu försett marknaden med hammare och spik för att försluta kistan kring euron.
Stockholmsbörsen föll med 3,31 procent till 969,1 punkter. Omsättningen var den högsta under veckan och 17 procent högre än snittet. Detta innebär att vi fick ytterligare en negativ ackumulationsdag som spär på det negativa sentimentet.
Jag läste igår en artikel hos Nyhetsbyrån Direkt där det stod: ”Marknaden tolkar det som att man från politisk sida ägnar energi åt att skjuta budbäraren i stället för att komma tillrätta med de underliggande problemen. Dessutom verkar marknaden tolka beskedet som att det kanske finns större underliggande problem än vad man tidigare trott”, sade Henrik Mitelman, chefstrateg på SEB Enskilda, till Nyhetsbyrån Direkt om blankningsförbudet.
Just meningen att det finns ”större underliggande problem än vad man tidigare trott” är precis de signaler som ett blankningsförbud får.
Totalt föll 337 aktier under onsdagen, endast 84 steg och 206 aktier stängde på samma kurs som i tisdags. Plankan låg stadigt på en dominans på över 90 procent för säljarna och det förbjuder oss att titta på några andra aktier än de som följer med nedåt. Bland aktier som följde plankan och backade hittade vi igår Lundin Mining, Black Pearl, SSAB A och Autoliv. Även PA Resources och kontradefensiva AstraZeneca fanns med på listan, men de gick på fel håll, upp. Autoliv fanns med i toppen på förlorarlistan i Stockholm och tyngdes lite extra av att Bank of America/Merrill Lynch sänkt riktkursen till 394 kronor. Autoliv föll 5,2 procent till 363 kronor. Återigen visar modellen på hur bra det fungerar att plocka aktier som korrelerar med plankan på ”extremt högt omsatta-listan”.
Högst omsatt var åter Ericsson som föll med 3,17 procent till 79,35 kronor, åter under den kritiska 80-kronorsnivån. Aktien föll motsvarande 0,8 procent i USA efter Stockholmsbörsens stängning.
Sämsta branscher blev verkstad och energi som föll med 3,72 respektive 3,34 procent. Volvo och Sandvik tyngde verkstadsindex med nedgångar på 4,45 och 4,56 procent. Alliance Oil, Lundin Petrolium och EnQuest tyngde energisektorn med nedgångar på 3-4 procent.
Inte helt oväntat var kontradefensiva hälsovård den sektor som gick bäst, men även den slutade på minus. Näst bäst gick detaljhandel. Kontracykliska Astrazeneca och Axfood var de enda två större aktier som
lyckades stänga på plus. Läkemedelsaktien slutade 0,7 procent högre på 328 kronor medan Axfood steg 0,8 procent och 202,50 kronor.
Även banksektorn tog mer stryk än snittet och Swedbank A tappade exempelvis 5,3 procent.
Jag är neutral till OMXS30-indexet på både kort- och medellång sikt. På nedsidan är det viktigt att hålla koll på primärtrenden MA-200 som är den sista livlinan innan en eventuellt fortsatt nedgång tar vid. På ovansidan bevakar jag för dagen den tidigare stödnivån 974 som kommer att vara ett motstånd och kanske en vändpunkt om kursen öppnar uppåt idag. Det kan komma en kortsiktig uppstudsi inledningen med risken är överhängande att vi senare under dagen får se en ny nedgång ta vid.
Motstånd: 974 / 985 / 991 / 1004 / 1009 / 1014 / 1019 / 1028 / 1048
Stöd: 969 / 957 / 942 / 929 / 919
VIX-indexet som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg även under onsdagen och är nu uppe på 35,32 vilket motsvarar en uppgång på 5,28 procent. Risken för att det negativa sentimentet drastiskt tilltar är fortsatt stor. Passerar indexet 40-nivån utbryter panik och då är sannolikheten stor för en ny börskrasch. Läs gärna min analys av VIX-indexet som du hittar bland övriga index här på sidan.
Oron förnyades på finansmarknaderna efter Tysklands besked att förbjuda blankning i statsobligationer och CDS-instrument. Samtliga börser pressades hårt och euron är utsatt för stor press och dess framtid är allt annat än säker. Tyskland kräver nu att övriga länder skall införa samma regler. Precis som Cornucopia skriver går det inte att ”förbjuda börsras”. Det är viktigt att komma ihåg att det i de flesta fall är stängning av blankningar som får börsen och aktier att vända upp, se bara på Ericsson efter den senaste rapporten. En rapport som hade mer att önska men när kursen naglade sig fast ovanför 80-kronorstrecket stängde blankarna sina positioner och kursen och omsättningen rusade under några dagar. Historien visar att alla försök till att förbjuda blankning har misslyckats och sänt fel signaler till marknaden som reagerat panikartat och mer än vad som annars hade varit fallet. Risken är påtaglig att börsen nu åter faller och de som försökte rädda euron fick just hammare och spik att försegla eurokistan med.
Idag rapporterar Arise Windpower (som man bör hålla sig utanför). Efter USA-börsernas stängning rapporterar Dell och GAP.
Håll koll på följande tidpunkter idag:
– SCB: sparbarometern 1 kv kl 9.30
– SCB: arbetskraftsundersökningen (AKU) 1 kv kl 9.30
– Norge: BNP 1 kv kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel april kl 10.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 19 kl 14.30
– EMU: konsumentförtroende (prel) maj kl 16.00
– USA: Philadelphia Fed Index maj kl 16.00
– USA: ledande indikatorer april kl 16.00För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
Läs gärna en bra artikel om daytrading
En annan intressant artikel om teknisk analys
Efter klart negativa öppningar av börserna i USA igår vände kurserna upp vid lunchtid och stängde endast med måttliga nedgångar. Tysklands idiotiska beslut att stoppa nakna blankningar måste vara taget av personer som inte har någon verklighetsförankring alls. Risken finns att beslutet sänder signaler till marknaden, som i sin tur kommer att orsaka en allt för tidig börskrasch.
Dow Jones Industrial Average backade 0,6 procent till 10444 punkter. S&P 500 var ned 0,5 procent och stängde på 1115 punker. Nasdaq Composite tappade 0,8 procent till 2298 punkter. Omsättningen var 24 procent högre än snittet och blev den andra negativa ackumulationsdagen i rad.
FED presenterade igår sitt protokoll från det penningpolitiska mötet i mars. Fed meddelade att tillväxtprognoserna höjs på kort sikt och sänkte samtidigt prognoserna för inflationen.
Statistik som visade att konsumentpriserna i USA sjönk 0,1 procent i april, vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar om att priserna skulle ha stigit med 0,1 procent. Statistiken ger stöd till Federal Reserves att hålla exceptionellt låga räntor under en ”utdragen period”.
S&P 500 indexet har verkligen utmanats den senaste tiden och vågskålen börjar tippa över åt det negativa hållet. Det är dock värt att notera att jag trots allt, med en dåres envishet är positiv till indexet, även om en hel del negativa signaler har dykt upp de senaste veckorna. Så länge MA-200 håller emot och indexet inte etablerar sig på nedsidan är sannolikheten större för att indexet åter vänder upp än att vi får en fortsatt nedgång. Självklart är det alldeles fel att agera köparna ännu på ett tag, det är alldeles för osäkert läge just nu. Jag hårdbevakar händelseförloppet kring MA-200 och VIX-indexet för tillfället, men min rekommendation är att bevaka de stöd- och motståndsområden som gäller och absolut inte agera på ”tro”.
Motstånd: 1119 / 1123 / 1141 / 1147 / 1160 / 1174 / 1192 / 1220
Stöd: 1109 / 1101 / 1095 / 1065 / 1044 / 1034
Nedgångarna fortsätter i Asien nu på morgonen och mest press var det på bolag som har förhållande stor exponering mot Europa. Toyota faller med 2 procent och Canon med 29 procent.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:00 noterar jag att de kraftiga nedgångarna stabiliserades något under efter lunch i USA. VIX-indexet fortsätter att stiga om än i något lugnare takt, nivån är dock klart oroande. Skulle indexet passera 40 och hålla sig kvar under några dagar innebär det panikläge på börserna och en krasch är mer eller mindre oundviklig, tack Tyskland för spiken. De asiatiska börserna backar och nedgångarna har tilltagit i sluthandeln. Dollarn fortsätter stiga samtidigt som euron faller. En dollar kostar nu på morgonen 7,85 kronor och en euro är nere på 9,68 kronor. Ett fat Brent råolja kostar nu på morgonen 73,5 dollar. Guldet fortsätter att falla trots att mycket pengar söker sig dit, orsaken uppges vara att många investerare måste sälja av guldinnehav för att täcka upp förluster på aktieinvesteringar. Ett ounce guld noteras på spoten för 1185,60 dollar. Även övriga metallpriser fortsätter nedåt på oron för den europeiska ekonomin.
Läs även: Stockholmsbörsen föll (GP DN). Fortsatt tillväxt i Japan (DN). Hittade bortglömd halvmiljon (SVD). Google snart större än Apple (SVD). Finanspanik efter Tyskt beslut (SVD SVD SVD AFV). Skärpta EU-regler får stöd (SVD). Köpvärda klimataktier (VA). VA:s vinnarportföljer (VA). Hoppigt på Wall Street (AFV)
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden, AORD, Bovespa, börsen, Grekland, Hang Seng, Nikkei, skuldkrisen, teknisk analys